Eskiden iş 5 deyince bitermiş. Şimdi öyle mi? İşyerindeki baskılar arttıkça, kabul edin, bazen uykuya dalmadan önce yatağınızda mail okuyup cevapladığınız oluyor. 2015 yılında Harvard Business School’da Prof Goh öncülüğünde yapılan bir çalışmada; işyeri-ilişkili stres ile hipertansiyondan depresyona kadar uzanan geniş bir skaladaki sağlık problemleri arasında direkt ilişki bulunmuştur.
Artık işten çıkınca işin bitmesi gibi bir şey kalmadı. Sonu gelmeyen talepler, beklentiler bizi sadece kendi makinemizi ne zaman açıp kapatacağımıza dair belki sınırlarımızı belirlemeye itebiliyor, daha fazlası değil. Uyumuyorsak çalışıyoruz…
Eğer işyerindeki stresi oldukça zorlayıcı buluyorsanız, başka bir şeylere ihtiyaç duyuyorsunuz demektir. Sizin dışınızda olan biteni kontrol edemezsiniz ancak kendi içinizde olup bitenin kontrolünü elinize alabilirsiniz –mesela fizyolojiniz, psikolojiniz…
Mindfulness bu durumda kullanmak için çok etkili bir araç.
Mindfulness nedir?
An’da kalmak ve şimdi’de olmak için nefesinize odaklandığınız bir meditasyon çeşidi. Son yıllarda bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri Steve Jobs’un düzenli olarak mindfulness meditasyonu yaptığını açıklaması olmuştur. Huffington Post’un kurucusu Arriana Huffington 2014’te yazdığı kitabında mindfulness’ı tükenmişlik sendromu ile başa çıkmada en etkili araç olarak tanımlamıştır.
Tabi ki bunlar dayanaksız değil. Mindfulness’ın en önemli farkı 40 yıldır sağlık sektörünün içinde kullanılması ve bilimsel dayanağı. Mindfulness ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair yapılmış yüzlerce bilimsel araştırma var.
2011 yılında yapılan bir çalışmada, 8 haftalık mindfulness ile stres azaltma programına katılarak düzenli mindfulness pratiği yapanların beyinlerinde yapısal değişikliklerin tetiklendiğini göstermiştir. Mindfulness meditasyonu düzenli yapıldığında duyguları, öğrenmeyi ve hafızayı kontrol eden gri madde kalınlığını arttırmaktadır.
Nasıl yapabilirsiniz? Rahatça bir sandalyeye oturun (ya da dilerseniz yerde bağdaş kurun) Sonra sadece nefes alın, tüm dikkatinizi aldığınız nefese vererek. Tabi ki zihniniz kaçacaktır, kendinizi düşüncelerinizin içinde kaybolmuş bulabilirsiniz. Zihin bunu çok sever ve hep yapar. Kendinizi düşüncelere dalmış yakaladığınız her seferde tekrar dikkatinizi geriye çağırın ve nefesinize davet edin. Bu mindfulness pratiğinin en önemli kısımlarından biri. Farketmek… ve hatırlamak…
Daha ayrıntılı bilgi ve program detayları için eda@edauslu.com ‘a başvurabilirsiniz.