Yoga Terapinin etkisi oldukça geniş spektrumdaki hastalıklarda kanıtlanmıştır. Başta kanser olmak üzere artrit, astım, diabet, depresyon, hipertansiyon, HIV ve AIDS semptomları, bel ağrısı, MS, kronik yorgunluk sendromu, spor yaralanmaları ve genel kadın sağlığı gibi pek çok durumda ve hastalıkta genel sağlık düzeyini yükseltmede olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Ayrıca gebelik, doğum ve anne-bebek ilişkisinde de mükemmel etkileri vardır.
Yoga Terapi çok basit egzersizlerle başlar. Daha once hiç yoga yapmadıysanız Yoga Terapi pratiğine başlayabilir ve etkilerinden hemen faydalanabilirsiniz. Gerilme ve nefes çalışmaları ile başlayarak öğrenciler yoga duruşlarının (asana) bilgisine, nefes tekniklerine (pranayama) ve gevşeme pratiklerine aşamalı olarak ulaşabilir. Yoga Terapi, yoganın eski kadim bilgilerini sürdürür ve bütünsel olarak beden ve zihinle çalışır.
Her ne kadar danışanlar belirli bir sağlık problemini çözmek gibi spesifik bir güdü ile Yoga Terapiye başlasa da pek çok başka şekillerde de fayda gördüklerini gözlemleyebileceklerdir.
Bütünsel yaklaşımla uygulandığında Yoga Terapi en etkili formunda olur.
‘’Yoga Terapi insanı sakinleştiriyor. Herhangi bir yeriniz ağrıyorken sadece sakin olmak bile muazzam değerli bir niteliktir.’’
Loren Fishman, M.D.
Yoga Terapi ve batı tıbbı doğal olarak birbirleriyle uyum içindeler. Bu birliktelik hastaların gereksiz cerrahi işlemler görmesini, fazla ilaç tüketimini ve acı çekmesini engelleyip yardımcı olabilir.
Yoga Terapi, doktor muayenesi ile esneme- gerilme sınıfları arasında bir yerde durur. Özel sağlık problemleri için yoga pratiğini adapte eden Yoga Terapist özel seanslar yapar veya küçük gruplarla çalışır.
En sık kullanıldığı alanlar hipertansiyon ve kanser tedavisinin yan etkileri ile başa çıkma ve HIV, depresyon veya anksiyete belirtilerini tedvi etmek olduysa da son zamanlarda bel ağrısı, sırt ağrısı, siyatik, omuz ağrısı, boyun ağrısı, kalça problemleri gibi musculoskeletal rahatsızlıklarda da kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.
Yoga Terapist öncelikle yoga pratikleri ile çalışır ve danışanlar her seferinde o an içinde bulundukları duruma özel olarak değişen bir yoga hareket serisi ile pratik yapar.
‘’Yoga Terapi insanı bir bütün olarak ele alıyor. Evet, fiziksel tedavi için tamamlayıcı bir yöntem olabilir ancak Yoga Terapide sırt ağrısının duygusal bir nedenden de kaynklanabileceğini, yaşam tarzı ile ilgili olabileceğini, yaşamdaki bazı kalıplarının danışana hizmet etmiyor olabileceğini de gözönünde bulunduruyoruz.’’
Janice Gates-IAYT Başkanı
(Uluslararası Yoga Terapi Derneği)