Kış aylarında taze otlar yemeklerimize sadece güzel tatlar katmakla kalmaz sağlığımıza da faydalı olur.
Fesleğen
Fesleğen K ve A vitaminlerinden zengindir, potasyum ve kalsiyum içerir. Vücuttaki inflamasyonu azalttığı, özellikle eklem ağrılarına iyi geldiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Güçlü bir antioksidan olan beta-karoten içeren fesleğenin kalp ve damar sağlığına yardımcı olduğu ve fesleğen esansı içeren yağların zararlı bakterilerin gelişimini engellediği bilinmektedir.
Kekik
Pek çok antioksidanı bünyesinde bulunduran keklik boğaz ağrısına, mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Diüretik olarak kullanılabilir. Gargara yapılırsa bakterilerin azalmasına yardımcı olur. Solunum yollarındaki enflamasyonu azalttığı ve hava alışverişini kolaylaştırdığı, mukus salgısının akışkanlığını artırdığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Biberiye
Pek çok yemekte kullanılan biberiyenin hafızayı güçlendirdiği bilinmektedir. Migrende ve sindirim problemlerinde yardımcı olan biberiyenin ruhsal iyilik halini de arttırdığı gözlenmiştir.
Nane
C vitamini ve Demir bakımından zengin olan nane antibakteriyeldir. Mantar enfeksiyonlarını önler. Sindirim sorunlarını azaltır. Ağız kokusuna iyi gelir. Hem zihinsel olarak hem de sindirim sistemini uyarırır. Antienflamatuvar etkileri de güçlüdür.
Lahana
Potasyum, kalsiyum, magnezyum ve iyot açısından zengindir. Makul miktarlarda tüketildiğinde enerji seviyemizi yükseltir ve beyin fonksiyonlarımızı arttırır.
Zencefil
Sindirime yardımcı olur. Eklem ağrılarına iyi gelir. Mide rahatsızlıklarını, bulantı ve kusmayı azaltır.